El plástico no es fantástico - Entrevista - StrawbyStraw

El plástico no es fantástico - Entrevista

Dat plástico hay un problema en el que estamos bien. Anne Marieke, Francis en Saskia (oprichters en uitvinders van The Great Bubble Barrier) besloten er daarom wat aan te doen. Er is al een initiatief dat een deel van de oceaan schoonmaakt (La limpieza del océano van Boyan Slat) maar het probleem moet nóg dichter bij de kern worden aangepakt. Hoe zorgen we er naemlijk voor dat plastic de ocean helemaal niet bereikt? Straw by Straw ging en gesprek met de oprichters van La gran barrera de burbujas

¿Wat es la Gran Barrera de Burbujas? La Gran Barrera de Burbujas contiene un problema de plástico que se verifica en el otro lado de la ventana, aquí, en una ventana abierta, en una ventana nueva. Afval kán worden opgevangen voordat het de oceanen bereikt. Huidige oplossingen die afval tegenhouden in rivieren hinderen helaas daarbij ook vaak scheepvaart en vissen in de rivier. Onder een biertje zagen Anne Marieke, Francis en Saskia bubbels in het glas naar boven drijven, tegelijk bespraken ze oplossingen die afval in de rivieren tegenhoudt en zo kwamen ze op het idee:

¡Burbujas + afval tegenhouden = een barrière van luchtbellen!

 

Bijzonder aan jullie system es dat het niet alleen de grote stukken plastic tegenhoudt, maar juist ook de kleinere plastics. Hoe werkt het? Twee diagonale bellenschermen houden afval tegen dat via de stromingen normaliter doorstroomt naar de zee. Doordat de bubbels een blokkade vormen wordt het afval aan zowel de oppervlakte as in het midden van het water, gedreven naar de oever. (Meer uitleg vind je aquí).  Dit bellenscherm es overigens visvriendelijk. Het is zo gebouwd dat vissen er langs kunnen zwemmen.

Jullie zijn een gestart de crowdfunding, wat gaan jullie doen conoció a het geld? We hebben 100.000 euro nodig binnen 3 maanden. Als dit bedrag is bereikt, kunnen we een BubbleBarrier permanente neerleggen. Niet alleen als proefopstelling, maar 10 jaar lang kunnen we dan plastic in de rivieren opvangen, voordat het de oceaan bereikt. Daarnaast kunnen continuamos onderzoek doen, zoals kijken wat voor afval er waar binnenkomt.

¿Qué hebben jullie nodig? We kunnen goed hulp gebruiken van gemeentes, waterschappen en ieder ander die graag een barriere willen hebben om zo een plaats schoon te houden. Ook willen kijken hoe we verschillende personen kunnen betrekken, want een schoner milieu begint bij bewustwording.

¿Qué podemos hacer con el uso del plástico reductor? Mensen maar ook bedrijven moeten geïnformeerd worden. Moeten actief oplossingen aanbieden én aantrekkelijk maken. Dit is niet alleen de taak van consumenten maar juist ook van producenten. Oplossingen doen ertoe.

¿Qué hace Jullie Zelf Al? “Ik neem al 2 jaar een glazen cup mee voor het geval ik ergens koffie wil bestellen. Consumenten kunnen plastic tassen ook weigeren, gelukkig gebeurt dit al! (Na de invoering van betaling op plastic tasjes is het aantal tassen gereduceerd met 70%). En als je koffie koopt, is het zeker aan te raden om je eigen cup of fles mee te nemen. En general, laten ze het toe, mensen kijken er weleens vreemd van op, omdat het niet vaak voorkomt dat iemand zijn of haar eigen fles meeneemt. ¡Maar ga je naar de Starbucks de Coffee Company, dan krijg je zelfs korting! Verder is het goed om te kijken naar je kleding, want ook in veel kleding zit plastic. Zelf probeer ik geen kleding meer te kopen waar plastic in zit, maar een Guppy friend zou ook kunnen helpen.

Sí se puede! “Per minuut wordt het equivalente van één volle vrachtwagen in zee gestort. Dat komt neer op 1440 vrachtwagens per etmaal en 8 MILJARD kilo per jaar ". (Base de sopa de plástico). Met deze huidige crowdfunding hoopt The Great Bubble Barrier 100.000 euros op te halen. Als dit lukt, hebben we in Nederland de eerste complete Bubbel Barrier ter wereld en voorkomen we open een efficiënte manier dat nog meer plastic de ocean bereikt. Steun dit initiatief nu en ontvang een pakje Straw by Straw rietjes! Haga clic aquí.

¿Te gusta lo que lees y quieres apoyarnos? ¡Compre un paquete o envíe nuestras pajitas ecológicas a los gerentes de restaurantes!